Het toernooi

Het Lycurgus op Ameland volleybaltoernooi is in het Noorden (en daarbuiten) een bekend outdoor volleybaltoernooi. Ieder jaar komen hier zo’n 2.000 volleyballers, aanhang en feestvierders op af. Een heel weekend lang staat het waddeneiland Ameland rondom Vakantiepark Klein Vaarwater, Buren en Nes geheel in het teken van het toernooi. 

Aan het toernooi doen ruim 200 teams mee uit binnen en buitenland. Verdeeld over zo’n 40 velden spelen de teams op zaterdag en zondag meerdere potjes volleybal tegen elkaar. 

Vrijdag

We starten met een welkomstborrel op de vrijdagmiddag. Vanaf 13.00 uur staan wij jullie op te wachten op de toernooilocatie. Hier meld je je team aan voor het toernooi en drinken we samen een borreltje! Altijd een mooie start van een gezellig weekend.

Vrijdagavond is er dan groot feest in de horecatenten op het terrein. Er speelt een band in de ene tent en in de andere tent draait een DJ. 

Zaterdag

Zaterdag begint het toernooi rond half 10 en gaat de hele dag door tot ongeveer 17.00 uur. Daarna gaan de meesten lekker douchen en zelf eten maken of in het dorp (Buren of NES) uit eten. In ons programmaboekje zijn altijd advertenties met leuke aanbiedingen van vele eetgelegenheden te vinden.

Zaterdagavond is er wederom een feest vergelijkbaar met die van vrijdag. Beide feesten zijn vrij toegankelijk voor toernooigangers. Neem je niet deel aan het toernooi, dan moet je vooraf kaarten bestellen.

Zondag

Zondag begint het toernooi rond 10 uur en we spelen door tot een uur of 3. Dan om half 4 hebben we de prijsuitreiking en gaat iedereen weer lekker naar huis, na een voldaan weekend. 

Niveaus en speltype

Je kunt je inschrijven voor de volgende niveaus:

Heren/dames 3 x 3: Divisie en Hoofdklasse, 3 tegen 3

Heren/dames 6 x 6: Hoofdklasse, 1e klasse of top 2e klasse niveau, 6 tegen 6

Heren/dames 6 x 6: 2e klasse of 3e klasse niveau, 6 tegen 6

Heren/dames 6 x 6: 4e klasse teams en mix laag teams 6 tegen 6. Zitten er meer vrouwen dan mannen in je team, geef je dan op voor dames laag. Zitten er meer heren in je team, geef je dan op voor heren laag. We zullen er altijd zoveel mogelijk naar streven mix teams bij elkaar in de poule te zetten!

Heb je vragen of opmerkingen over de indeling, stuur dan een e-mail naar wedstrijdzaken@lycurgusopameland.nl

Niet geheel onbelangrijk: Op gras spelen is anders en zwaarder dan in de zaal. Maak het jouw team niet moeilijker en voor je tegenstanders minder leuk door je team te hoog in te schrijven!

Inschrijfgeld

Meld je je team aan, dan moet je inschrijfgeld betalen. Dit moet direct bij het aanmelden gedaan worden. 

Voor teams die 3 tegen 3 spelen EUR 37,50 en

Voor teams die 6 tegen 6 spelen EUR 75,-.

Betaling is alleen mogelijk via iDeal (creditcard e.d. worden niet geaccepteerd).

Inschrijving wordt alleen verwerkt wanneer ook de iDeal betaling met goed resultaat is afgerond.

Slaapplek nodig?

Bij de inschrijving zit geen onderdak. Dit moet ieder team zelf regelen. Het toernooi wordt gehouden op Vakantiepark Klein Vaarwater. Op dit vakantiepark zijn enorm veel mogelijkheden om te overnachten. Dat varieert van stacaravan tot aan een luxe wellnessboerderij, afhankelijk van beschikbaarheid. Ouderwets kamperen in een tent is ook mogelijk. Kijk op www.kleinvaarwater.nl voor meer informatie. 

Vervoer

Om op Ameland te komen, neem je de boot van Holwerd naar Ameland. Op zowel de vrijdag als op de zondag worden er extra boten ingezet door Wagenborg om iedereen op het eiland te krijgen en ook weer terug. Door de drukte en het getij zijn de boottijden dan wel onder voorbehoud. Kijk op www.wpd.nl voor de meest actuele informatie.

Locatie

Camping Vakantiepark Klein Vaarwater
Klein Vaarwaterweg 202,
9164 MH Buren (Ameland)

Het ontstaan van het toernooi

Het toernooi is ontstaan in 1985 en is door een drietal Lycurgianen opgezet. Ze zijn destijds met een team naar het toernooi op Texel geweest en dachten: “Dat kunnen wij ook.”. Na goed overleg met Klein Vaarwater is in 1985 het eerste toernooi gehouden. Zoals ieder begin, was ook dit begin niet even makkelijk. Er moesten deelnemende teams gevonden worden en ga zo maar door. Voor de kenners van het toernooi, het grote veld voor de Koek & Sopie was voldoende om alle wedstrijden te spelen.

Ondanks de moeizame start kende het toernooi toch een verdere doorgang en heeft het kunnen uitgroeien tot wat het nu is. Het concept van een weekendje weg met je team naar een eiland om het seizoen mee af te sluiten bleek het sleutelwoord te zijn. Ook de feesten bleken van groot belang te zijn voor een succesvol toernooi. Wat eerst alleen een disco was, is uitgegroeid naar een grote disco met een klein bandje tot een propvolle disco met grote bands.

Vanwege de omvang van het toernooi, heeft de commissie ervoor gekozen het toernooi in een stichting onder te brengen. Per 24 februari 2012 is de oprichting en inschrijving definitief: Stichting Lycurgus Openlucht Toernooi (verkort: Stichting L.O.T.) is een feit. De stichting is bij de Kamer van Koophandel ingeschreven onder nummer: 54753929.